Klopi mačke psi - zaščita pred klopi

SOS ambulanta: Kako zaščititi mačko ali psa pred klopi? Komentiraj

Z otoplitvami in lepim vremenom se je odprla tudi sezona klopov. Ti s seboj prinašajo številne bolezni, med njimi najbolj nevarne so borelioza, babezioza in erlihioza, ki lahko vodijo v resnejše zaplete ali celo smrt Kako se temu izogniti?

Redni pregledi kožuha po vsakem sprehodu so nujni vse od rane pomladi do pozne jeseni. Posebej pazljivo moramo pregledati predvsem glavo, za ušesi, na vratu, pod pazduham in v dimljah. A predvsem pri psih in mucah, ki so pogosto v naravi, je takšen pristop premalo. Predvsem, ker imajo klopi dolg in zapleten razvojni krog in je lahko zajedalec na ljubljenčku prisoten že v fazi ličinke ali majhnega klopa, ki ga zlahka spregledamo. Delo na preventivi je priporočljivo tudi, ker se klopi ob tesnem sobivanju hitro prenesejo tudi na človeka. 

Ali ste vedeli? 

Klopi so izjemno dobro prilagojeni na naše okolje. Če zdaleč ne velja, da lahko klope najdemo samo v gozdu ali visoki travi. V Sloveniji sta namreč poleg najpogostejšega gozdnega klopa (Ixodes ricinus) prisotna še klop, ki ga najdemo v domačem okolju na vrtu ter klop, ki ima raje suha in vroča okolja ter je tako pogosto prisoten v pesjakih ali celo v naših domovih. Klopom tako res težko ubežimo, saj so prilagojeni na zelo različna okolja

Kako odstraniti klopa psu ali mački?

Če vaš ljubljenček klopa dobi, ga je potrebno čim hitreje in čim bolj previdno odstraniti. Kljub temu, da številni še vedno prisegajo na metodo odstranjevanja klopov na način, da ga namažemo z oljem, petrolejem, lakom za nohte ali kakšnim drugim sredstvom, strokovnjaki ta način močno odsvetujejo. Klopa boste najlažje in najbolj varno odstranili s pomočjo pincete za odstranjevanje klopov. To storimo tako, da ga primemo čim bližje koži in ga z odločnim potegom izvlečemo, pri tem pa ga ne vrtimo ali kako drugače rotiramo. 

Lahko se zgodi, da boste pri odstranjevanju klopu odtrgali glavo, ki bo ostala ujeta v koži. V tem primeru je najbolje, da glave ne poskušate izkopati z iglo ali pinceto, ampak jo enostavno pustite v koži, telo bo namreč tujek samo izločilo. Na mestu ugriza bo najverjetneje nekaj dni prisotna manjša oteklina, ki jo še nekaj dni opazujte.

Učinkovita zaščita za pse in mačke pred klopi

Najbolj varna in učinkovita zaščita pred nalezljivimi boleznimi, ki jih prenašajo klopi, je preventiva. Za zaščito so na voljo številna zaščitna sredstva, celo taka, ki temeljijo na naravnih učinkovinah. Med takšna sodijo naravna in učinkovita sredstva Biospotix. Posamezni nanos ene zaščitne ampule na kožušček zaščiti vašega psa ali mačko pred klopi za več tednov, nato pa nanos, ki traja nekaj sekund, enostavno ponovite. Če želite dolgotrajno zaščito, brez ponovnega nanašanja, pa vam je na voljo zaščitna ovratnica proti klopom, ki mačke in kužke pred klopi ščiti več mesecev.

Nič ni lepšega kot zdrava koža, čista dlaka in zdrav ljubljenček, ki mu zelene površine in topli dnevi prinašajo samo veselje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja